www.hoedenjacqueloot.be  2009                    

 

 

 

HOEDENWEETJES            

 

 

MATRIALEN

 

Vilt: Vilt wordt gemaakt door het in elkaar draaien van wol of haze- of konijnenhaar onder invloed van vocht en warmte.  Voor de duurdere hoeden wordt er gewerkt met beverhaar (Borsalino).  Hierdoor ontstaat er een vrijwel waterdichte maar toch ademende dikke stof.  Hoe lichter (in gewicht) de haren zijn die gebruikt zijn voor het maken van het vilt hoe mooier en soepeler de kwaliteit van het vilt.

Sisal: Fijn gevlochten stro welke na verving gebruikt wordt voor het maken dameshoeden. Er zijn hierin een aantal verschillende kwaliteiten afhankelijk van hoe fijn de structuur is b.v. brasil, buntal, etc.

Panama: Ook dit is een fijn gevlochten maar ongeverfde stro kwaliteit welke voornamelijk wordt gebruikt voor het maken van herenhoeden.  Ook hierin zijn een groot aantal verschillende structuren van zere fijne oprolbare tot grovere kwaliteiten.  Enkel vervaardigd in Equador.

Sinamay: Gevlochten stro met een open structuur. Wordt gebruikt voor dameshoeden en als garneringsmateriaal.

 

 

MATEN METEN 

 

Het meten van uw hoofdmaat gaat het makkelijkste met een slappe textielcentimeter. Hiermee meet U de omtrek van uw hoofd (een vinger dikte boven het oor). Het aantal gemeten centimeters is de maat b.v. 58 centimeter is maat 58.

 

 

ONDERHOUD EN TIPS

 

Uw vilthoed kunt u met een kledingborstel en wat stoom (d.m.v. fluitketel op fornuis) opborstelen en weer in model brengen. Wij bieden u ook gratis deze service aan. Het verwijderen van vlekken kunt U doen door een stukje oud hard brood voorzichtig over de vlek te schuren. Let wel vet- en vloeistofvlekken zijn niet te verwijderen.

Alle hoeden, petten en mutsen gemaakt van wollen geweven stoffen kunt U reinigen door ze te wassen in een koude sop. Pas op, het is zeer goed mogelijk dat hierdoor krimping kan optreden.

Alle hoeden gemaakt van stromaterialen zijn kwetsbaar in de regen.

 

Nooit hoeden laten drogen op de verwarming.

 

 

 

Hoeden Jacqueloot

 

Contactgegevens

Witte-Nonnenstraat 29a

8400  Oostende

Tel. 059 70 42 50

Fax  059 70 42 50

Mail: info@hoedenjacqueloot.be